Zipatile restarting once a day at random

Ivo shared this problem 22 months ago
Known

I made a rule to check when my Zipatile is rebooted as some of my rules using variables where not working correctly.

To my suprise I found out my Zipatile reboots quite often, about once a day and at random intervals. I've update to the latest Android and Zipato files to no avail.

Anyone having a solution for this problem? It is very annoying as all my variables and some statuses are reset during a reboot.

Cheers,

Ivo

Comments (10)

photo
1

My zipatile also does reboot plenty of times, and whenever I see that happen I go to android update which always said that it was just updated. I don't know what was updated. Still I would like user settings to select when we want the update to take place, if at all we want the updates.


BTW, I did not find any sensor in the rule creator which I can trigger on a reboot, can you share your rule ? - thanks

photo
1

Remove teamviewer. Do you have other apps manually installed that are not in app repo? Skype is also one of them to be removed.

photo
2

@ Attila: Plain Zipato configuration, no extra apps nor changes. (I run all my extras on a RPi)

@ Vineet: Make a new variable and call it rebootsensor or something like that.

Now make a rule that gets triggered every 5 minutes or so and check if the variable is a certain value, I choose 4711. If the value is different (use !=) to 4711 then set the variable to 4711 and send yourself a mail or another warning. Also you can now preset certain variables to defaults.

This rule will run once to set the variable at 4711 and thereafter only run after a reboot as the variable will be reset and be different from 4711.

photo
1

Also "Auto Updates" is disabled.

photo
2

I also have the same problem, but with the zipabox. It was stable for 8-9 months and for the latest 3 months it restarts almost every day, very annoying.

photo
1

Good to know the problem also occurs with the box, not the tile only. I also had no problems like this a few months ago, it started right after an FW update but I can't exactly remember when or what version it started.

photo
1

My Zipabox also has this problem from time to time. I open a ticket, and support usually does something (no idea what!) that seems to cure it, at least for a while. Sometimes it seems to be related to making rule changes, but there's no clear pattern. My suspicion, but it's only a suspicion, is that it might be due to a memory leak somewhere in the firmware. I have tons of rules running very frequently, so even the tiniest memory leak will eventually cause the box to restart. But, that said, sometimes it runs for a long time without reboots.

photo
2

I try to reboot it from time to time myself if it's been stable for a long time, so that the uncontrolled reboots can be avoided. I've raised the idea with support of having a Reboot command in the rule creator, and they agree that this would be a good idea.

photo
3

That is only a workaround. I'm working as a developer and do a reboot because of a "memory leak?" is not a good strategy. This behaviour cause my rules to not work properly, Every restart will reset the variables.

I good idea from Zipato should be that more technical user should be able to read log files etc.


I'm consider to replace my box with another brand.

photo
1

Yes, unfortunately workarounds is what we have. I have long since worked the assumption into my rules that the system will restart frequently, so I recalculate everything on short cycles from raw sensor or weather data. That way, the system recovers fairly quickly after a restart.


I've bought a TP-Link socket which I plan to plug the Zipabox into. If I'm right, the Zipabox should be able to send a command to the socket to reboot itself, thus also rebooting the Zipabox. I plan to use this to do controlled reboots.


We're a long way from having a 24/7 stable system, alas. I don't know whether other brands perform any better.

photo
photo
1

I took a look at my e-mails. My Zipabox sends an email every time it restarts. And its even worse, the most stable months was between 2016-09-23 and 2016-11-09, no restart.

photo
1

It became even worse after the FW update 1.39e, I already had 2 reboots this morning!

photo
1

I have the same problem since last week, it's restarts random sveral times a day. the firmware is 1.3.5.c

photo
3

Do you have the option "keep offline"checked (settings)? I used to have quite more often reboots until I checked this option and synced.

photo
1

"Keep offline" is checked in my configuration, "WIFI Default" and "WIFI Required" too, BTW i'm now on FW 1.3.10e.